Familiedag 2016

We hebben besloten om onze Cleveringa-dag dit jaar in Leiden te houden, omdat het 75 jaar geleden is dat prof. Rudolph Pabus Cleveringa zijn beroemde en moedige rede hield in het Academiegebouw in Leiden. Op 26 november 1940 pleitte Cleveringa voor vrijheid binnen de universiteit en riep hij zijn studenten op tot het plegen van verzet tegen de Duitse bezetter.

We worden rondgeleid in het Academiegebouw door professor dr. W. Otterspeer, hoogleraar Universiteitsgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden, historicus en schrijver. Hij zal ons vertellen over de geschiedenis van de universiteit en het academiegebouw en ons de collegezaal laten zien, waar prof. Cleveringa zijn rede hield. De rede van Cleveringa wordt nog jaarlijks op 26 november herdacht. Er zijn dan in verschillende steden in Nederland, maar ook in het buitenland bijeenkomsten, die in het teken staan van de vrijheid en de wetenschap. De Leidse universiteit voert de spreuk Praesidium Libertatis, d.w.z. bolwerk van de vrijheid.

De Hortus Botanicus in Leiden dateert van 1590 en is de oudste nog bestaande botanische tuin in ons land. De hortus heeft een enorme collectie zeldzame en minder zeldzame planten. Prof. Cleveringa heeft ongetwijfeld vaak rondgelopen in deze inspirerende oase in de stad.

Het programma ziet er als volgt uit:

Vanaf 12.30 verzamelen in Grand Café Clusius, het lunchcafé van de Hortus Botanicus, Rapenburg 73 in Leiden.

13.00 – 14.00 uur: Gezamenlijke lunch.
14.30 – 15.30 uur: Rondleiding door het Academiegebouw van de Universiteit Leiden door prof. Otterspeer
16.00 – 17.00 uur: Rondleiding door de Hortus Botanicus.
17.15 uur: Afsluiting met een drankje.

De kosten voor het bovenstaande bedragen € 20,- en voor jonge familieleden (< 27 jaar) € 15,- ter plaatste te voldoen aan de penningmeester.

De Hortus is goed bereikbaar met de trein. Vanaf het station is het ongeveer een kwartier lopen. Degenen die met de auto komen, kunnen voor € 2 per uur (met een max. van € 12) parkeren op transferium Haagweg 8 Leiden. Er zijn gratis shuttlebusje die je kunnen afzetten bij de Hortus en ook weer ophalen. Lopen naar de Hortus is 10 minuten.

Graag opgeven door via email of telefonisch bij de secretaris: 038-4546134

Namens het bestuur SFAC, Marie-Jeannette Quist, secretaries